Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) estimează că în anul 2018 peste 140.000 de oameni din întreaga lume au murit din cauza rujeolei, din cauza extinderii cazurilor de rujeolă la nivel global, pe fondul epidemiilor devastatoare din toate regiunile. Majoritatea deceselor au fost în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani.
Copiii de vârste fragede şi bebeluşii sunt supuşi celui mai mare risc de infecţie cu rujeolă, cu potenţiale complicaţii, inclusiv pneumonie şi encefalită (o inflamaţie a creierului), precum şi dizabilitate pe viaţă – leziune cerebrală permanentă, pierderea vederii şi a auzului. Potrivit dovezilor publicate recent, contactarea virusului rujeolei poate avea şi alte consecinţe asupra sănătăţii pe termen lung, virusul afectând memoria sistemului imunitar timp de luni sau chiar ani după infecţie. Această ‘amnezie’ imună îi lasă pe supravieţuitori vulnerabili la alte boli potenţial letale, precum gripa sau diareea severă, prin vătămarea apărării imune a organismului.
„Faptul că un copil moare de o boală ca rujeola, ce poate fi prevenită prin vaccinare, este, sincer vorbind, revoltător şi un eşec colectiv în protejarea celor mai vulnerabili copii ai lumii” a spus Dr. Tedros Adhanom Ghebreysus, Directorul General al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Pentru a salva vieţi, trebuie să ne asigurăm că toţi pot beneficia de vaccinuri – ceea ce înseamnă să investim în imunizare şi asistenţă de sănătate de calitate ca un drept pentru toţi”.
Vaccinarea este singura metodă de prevenire a rujeolei, deşi în ultimul deceniu ratele de vaccinare au stagnat pe plan global. OMS şi UNICEF estimează că, la nivel global, 86% din copii au primit prima doză de vaccin prin serviciile de vaccinare de rutină din ţara lor în 2018 şi mai puţin de 70% au primit a doua doză recomandată. La nivel global, acoperirea cu vaccinuri contra rujeolei nu este adecvată prevenirii epidemiilor. OMS recomandă că este nevoie de acoperire vaccinală cu două doze în proporţie de 95% în fiecare ţară şi toate comunităţile pentru a proteja populaţiile de această boală.
În România, de la debutul epidemiei de rujeolă (2016) şi până la finalul lunii noiembrie 2019, s-au înregistrat 18.711 de cazuri de rujeolă, soldate cu 64 de decese. Marea majoritate a îmbolnăvirilor s-au produs în cazul copiilor nevaccinaţi. În 2018, în România, rata de vaccinare pentru primul vaccin antirujeolic (MCV1) a fost de 90%, iar pentru cel de-al doilea (MCV2) de 81%, în creştere faţă de anii precedenţi (87% MCV1 în 2017; 75% MCV2 în 2017).
Ţările cele mai sărace sunt cel mai afectate
Estimând numărul total de cazuri şi decese la nivel global şi după regiuni, raportul arată că cele mai grave impacturi ale rujeolei au fost în Africa sub-Sahariană, unde, constant, mulţi copii nu au fost vaccinaţi.
În 2018, ţările cel mai afectate -ţările cu cu cea mai mare rată a incidenţei a bolii –au fost Republica Democrată Congo (RDC), Liberia, Madagascar, Somalia şi Ucraina. Aceste cinci ţări au înregistrat aproape jumătate din toate cazurile de rujeolă din lume.
„Noi am avut un vaccin sigur şi eficient timp de peste 50 de ani,” a declarat Dr. Robert Linkins, şeful filialei pentru Controlul accelerat al bolilor şi Monitorizarea bolilor care pot fi prevenite prin prin vaccinare din cadrul CDC şi Preşedinte al Iniţiativei Împotriva Rujeolei şi Rubeolei. “Aceste date estimative ne amintesc că orice copil de oriunde, are nevoie şi merită să primească acest vaccin care salvator. Trebuie să inversăm trendul şi să punem capăt acestor decese care pot fi prevenite prin îmbunătăţirea accesului la vaccinul împotriva rujeolei şi a administrării acestuia”.
Chiar dacă cele mai mari impacturi au fost în cele mai sărace ţări, unele ţări foarte bogate s-au confruntat cu epidemii de rujeolă, cu consecinţe semnificative pentru sănătatea populaţiei.
Anul acesta, Statele Unite au raportat cel mai mare număr de cazuri din ultimii 25 de ani, în timp ce patru ţări din Europa – Albania, Cehia, Grecia şi Marea Britanie – au pierdut, în 2018, statutul de ţări în care rujeola a fost eliminată, în urma epidemiilor prelungite ale bolii. Acest lucru se întâmplă dacă rujeola reapare într-o ţară după ce a fost declarată ca fiind eliminată şi dacă transmiterea acesteia se menţine continuu în ţară timp de mai mult de un an.
Investiţiile şi angajamentul, necesare pentru asigurarea unui răspuns eficient contra rujeolei
Iniţiativa împotriva Rujeolei şi Rubeolei (IR&R) – care include Crucea Roşie Americană, CDC, UNICEF, Fundaţia Naţiunilor Unite şi OMS – precum şi Gavi, Vaccine Alliance, ajută ţările să răspundă la epidemiile de rujeolă, un exemplu fiind campaniile de vaccinare de urgenţă.
Pe lângă imunizarea rapidă împotriva rujeolei, răspunsul la epidemie include eforturile de a reduce riscul de deces prin tratament administrat la timp, mai ales pentru complicaţii corelate, precum pneumonia. Alături de parteneri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii oferă sprijin ţărilor pentru a gestiona situaţiile, inclusiv în pregătirea asistenţilor medicali pentru a îngriji eficient copiii care suferă de efectele bolii.
Dincolo de răspunsul la epidemie, există o nevoie urgentă a ţărilor şi a comunităţii globale de a continua să investească în programe naţionale de înaltă calitate de imunizare şi de monitorizare a bolilor, care asigură depistarea rapidă a izbucnirii epidemiilor de rujeolă şi oprirea lor înainte de pierderea vieţilor omeneşti.
„Este o tragedie că lumea asistă la o creştere rapidă a cazurilor de deces din cauza unei boli ce poate fi prevenită uşor cu un vaccin,” a spus Dr. Seth Berkley, CEO la Gavi, Vaccine Alliance. „În timp ce ezitarea şi inacţiunea sunt provocări ce trebuie depăşite, cele mai mari epidemii de rujeolă au lovit ţări cu sisteme slabe de imunizare şi de sănătate. Trebuie să facem tot ce putem pentru a ajunge la cei mai vulnerabili şi acesta va fi un un ţel fundamental al Gavi în următorii cinci ani”.
Se estimează că, în ultimii 18 ani, vaccinarea împotriva rujeolei a salvat peste 23 milioane de vieţi.