Shakshouka este o specialitate nord-africană, care a ajuns mâncare națională și în Israel, adusă din țări precum: Tunisia, Algeria și Egipt. Este un preparat foarte popular, constând din ochiuri în sos condimentat de roșii, care se pregătește în mod special pentru un mic dejun tradițional. Această rețetă a fost adusă în Israel odinioară, de evreii magrebieni, sau tunisieni.
În Turcia, există varianta ”Șakșuka”, un preparat în care totuși nu există ouă, ci: vinete, dovlecei, cartofi și iaurt. Și în Spania există o mâncare similară, numită ”Pisto”, preparată ca tocana franțuzească ”Ratatouille” și care se servește cu ouă ochiuri. În Algeria mai există o variantă, numită ”Chakhchoukha”, preparat care nu conține ouă și care se servește cu: gris, vinete, dovlecei și carne de miel.
INGREDIENTE
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 2 roșii
- 1 lingură de pastă de tomate
- 2 căței de usturoi
- 2-3 linguri de ulei de măsline
- 2 lingurițe de zahăr brun
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de chilly
- 1 linguriță de semințe de chimen
- piper
- rondele de ardei iute
- 1 legătură de pătrunjel
- 4 ouă
Portii: 2 Timp de preparare: sub 30 minute
MOD DE PREPARARE RETETA Aperitiv Shakshouka (Ochiuri in sos condimentat de rosii):
Se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește ușor în ulei de măsline.
Se adaugă în tigaie ardeiul gras, spălat, curățat și feliat subțire (julienne). Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă legumele la foc mic, ca să se înmoaie.
Se spală roșiile și se taie cubulețe.
După 2-3 minute, se adaugă: roșiile tăiate cubulețe, pasta de tomate, usturoiul pisat, sau mărunțit, și toate condimentele (sare, piper, semințe de chimen, chilly, zahăr brun și ardei iute). Se fierb legumele la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de roșii.
Când lichidul a scăzut, în sosul de roșii din tigaie se fac cu spatula spații pentru ouăle ochiuri. Se sparg ouăle în aceste spații, se acoperă tigaia cu un capac și se lasă la foc mic, până ce se încheagă albușurile.
Se presară pătrunjel tocat și se servește cu rondele de ardei iute (ca decor) și cu pâine albă, sau pită. Se poate servi și la masa de seară.