Biluțe de ciocolată

0
87

Am văzut ceva asemănător pe net, dar erau numite ”bomboane de casă”. Eu nu pot să le numesc așa pe acestea, pentru că am făcut de multe ori bomboane de ciocolată, în forma de silicon pe care o am de câțiva ani și după o altă rețetă. Așa că acestea sunt, în ceea ce mă privește, ”biluțe de ciocolată”, rafinate, dulci, fine și care se topesc imediat în gură. Le-am decorat frumos, în culori vii, tocmai pentru a le face atractive. Și au avut mult succes, în aceste zile de Crăciun…
Pentru că am folosit lichior de portocale, preparat în casă, biluțele nu sunt pentru copiii mici. Cine vrea să facă biluțe de ciocolată pentru copii, va folosi esență de rom.

INGREDIENTE

  • 100 grame de ciocolată amară
  • 100 grame de ciocolată cu lapte
  • 100 grame de unt
  • 50 grame de unt pentru topit ciocolata
  • 50 grame de zahăr pudră
  • 50 grame de nucă de cocos
  • 50 grame de nuci rumenite și măcinate
  • 2-3 linguri de lichior de portocale, sau
  • 2 linguri de esență de rom
  • Pentru decor:
  • ciocolată menaj albă
  • ciocolată menaj neagră
  • unt pentru topit ciocolata
  • nucă de cocos
  • ornamente decor

Portii: 36 Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Biluțe de ciocolată:

Untul se mixează spumă cu zahărul pudră. Se adaugă nuca de cocos și nuca rumenită și măcinată, după care se omogenizează compoziția.

Ciocolata amară și cea cu lapte se mărunțesc și se topesc la bain-marie, cu 50 de grame de unt.

Când ciocolata s-a topit, se ia de pe foc, se lasă puțin să se răcorească și apoi se adaugă amestecul de unt și nucă. Se adaugă lichiorul de portocale(sau esența de rom) se omogenizează compoziția și se dă la congelator, ca să se răcească și să se întărească (20-25 de minute).

Când compoziția s-a răcit în congelator, se ia cu lingurița din ea, se modelează sub formă de biluță, se trece prin ciocolată topită cu unt la bain-marie și apoi se decorează, prin tăvălire, în ornamente decorative, sau în nucă de cocos.

Odată ornate, biluțele se depun pe o tavă și când s-au răcit și întărit, se pun într-un recipient închis ermetic.

Se păstrează la frigider.