Înghețata de vanilie, cu alune de pădure

0
57

Am făcut de câteva ori înghețată, vara aceasta, dar mai ales din aceea a cărei rețetă am postat-o deja. Aceasta este mai nouă, deși a fost făcută în urmă cu mai mult de o săptămână.
În fapt, am făcut înghețata cam după aceleași reguli: fără lapte condensat plin de E-uri, care stă ani de zile pe raft în supermarket-uri, fără: coloranți sintetici, amidon, mascarpone (brânză!) afânători, amelioratori, îndulcitori, întăritori și alți ”-tori” sintetici. Totul natural și mai ales fără lichide, care la congelator se transformă în sloi de gheață. Cele 3 linguri de lapte se contopesc cu gălbenușurile, în timpul preparării la cald, în așa fel încât nu există deloc riscul de a avea ace de gheață în înghețată și nici nu este cazul să amestecăm la fiecare 30 de minute. Atât doar: înghețata trebuie servită la 10 minute după ce a fost scoasă din congelator.
Ceea ce apare nou aici sunt ingredientele diferite și cantitățile lor, reglate în funcție de gust și de experiență. Rezultatul: o înghețată făcută rapid în casă, absolut naturală și pe gustul oricui.
Din ingredientele de mai jos am făcut o porție de înghețată, din care pot fi servite cu generozitate, 4-5 persoane.

INGREDIENTE

 • 3 gălbenușuri
 • 3 linguri de lapte
 • 2 linguri rase de zahăr tos fin
 • 50-75 grame de alune de pădure
 • 2-3 linguri de ulei de alune de pădure
 • Pentru frișcă:
 • 250 ml de smântână naturală
 • 1 lingură de zahăr tos fin
 • 2 plicuri de vanilie
 • Pentru decor:
 • alune
 • sirop de fructe, ciocolată…

Portii: 1 Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Înghețata de vanilie, cu alune de pădure:

Mai întâi se pregătesc alunele (chiar cu câteva zile înainte, dacă este cazul). Se scot alunele din coji, se aleg, se opăresc timp de 20 de minute, după care se curăță de coji. (Eu am avut 75 de grame de alune ”curate”, din 200 de grame de alune ”în coajă” și le-am folosit pe toate la înghețată, dar se poate folosi și o cantitate mai mică: 50 grame). Apoi, alunele se usucă/rumenesc în cuptor și se mărunțesc.

Gălbenușurile se mixează cu zahărul tos și laptele, iar apoi se pune compoziția la bain-marie, la foc mic, unde se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Când această compoziție s-a îngroșat, se lasă să se răcorească, amestecând în ea, din când în când, ca să nu facă pojghiță deasupra.

Între timp se face frișca, din smântână rece, mixată cu o lingură de zahăr tos (adăugată, după ce compoziția a început să crească) și două plicuri de vanilie. Dacă frișca este gata mai repede, se dă la rece, în frigider.

Când compoziția cu gălbenușuri s-a răcorit, se adaugă alunele mărunțite și uleiul de alune. Se amestecă bine, pentru omogenizare, după care se adaugă treptat frișca, câte o lingură, amestecând ușor, până ce se înglobează în totalitate și compoziția se omogenizează.

Se toarnă înghețata într-un recipient curat, uscat și se dă la frigider pentru câteva ore (6-7).

Pentru servire, se scoate înghețata din congelator cu 10 minute mai devreme. Se pune în cupe cu lingurița specială, sau cu dozatorul pentru înghețată și se decorează, după gust.