Cum se prepara aceste Mini rulouri cu dovleac – Reteta gustoasa de post
Se frământă un aluat potrivit de moale și elastic din: făină, drojdie, zahăr, sare, ulei, esență de rom și apă călduță. Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un șervet curat, timp de 30 minute.
În timp ce aluatul crește, se prepară umplutura: se răzuie dovleacul, curățat în prealabil și se călește la foc mic, într-o cratiță în care s-au turnat două linguri de ulei. Se adaugă zahărul tos, iar când dovleacul s-a înmuiat și a scăzut apa pe care a lăsat-o, se ia cratița de pe foc. Când umplutura s-a răcit, se adaugă și se omogenizează pudra de scorțișoară.
Când aluatul a crescut suficient, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin și se împarte în două bucăți. Din fiecare bucată de aluat se întinde pe planșetă câte o foaie sub formă dreptunghiulară și se unge uniform cu umplutura preparată în prealabil. Se rulează fiecare foaie cu umplutura la interior și apoi se taie rulouri de 2-2,5 cm grosime.
Se pun rulourile în tăvi, distanțate puțin între ele (pentru că vor mai crește în cuptor) și se presară zahăr brun.
Se dau tăvile cu mini rulouri la cuptorul încălzit în prealabil, la temperatură medie (180 grade) pentru 25 minute. După acest interval de timp se scot tăvile din cuptor și mini rulourile se pun într-un vas acoperit, dacă vrem să rămână moi. Dacă le dorim crocante, le lăsăm în cuptor să se rumenească puțin și după ce le scoatem, le lăsăm descoperite.
Cine dorește, poate presăra zahăr pudră, amestecat cu un plic de zahăr vanilinat, după ce au fost scoase din cuptor, dar în acest caz nu se va mai folosi zahărul brun.
Un alt desert savuros de toamna este si reteta de Rulada de dovleac cu crema de ciocolata alba, dragalasele Placinte bostanei sau reteta de Gogosi cu dovleac.