Diete și sport (P) CITIM #delaînceput, programul de lectură pentru bebeluşi, din...

(P) CITIM #delaînceput, programul de lectură pentru bebeluşi, din 1 iunie

-

- Advertisment -

Asociaţia Versus cu sprijinul celei mai mari comunităţi online de lectură pentru copii, grupul de Facebook, Ce le citim copiilor (137.000 de membri), lansează programul multianual de promovare a lecturii pentru cei mici şi foarte mici, CITIM #delaînceput.

De ceCITIM #delainceput?

Pentru că noi credem în educarea și dezvoltarea copilului prin CARTE, pentru că lectura de la începutul vieții este un predictor al viitorului economic și democratic al unei țări, dar şi pentru că studiile științifice aduc cele mai clare dovezi asupra importanței prezenței CĂRȚII în viața copilului, încă #delaînceput.

Încă din primele clipe după naștere, creierul bebelușilor este suprasolicitat de o avalanșă de stimuli. Stimularea multisenzorială este responsabilă de formarea de sinapse interneuronale noi și extrem de importante în procesul de învățare la copii. Cititul împreună cu bebelușul, apoi cu copilașul preșcolar, este o activitate complexă, extrem de benefică, atât pentru dezvoltarea cognitivă ulterioară a copilului, cât și pentru consolidarea relației dintre părinte și copil.

Scopul proiectului este conştientizarea părinților că, prin aducerea CĂRȚII în viața copilului, #delaînceput, îi oferim acestuia șansa la beneficii cognitive, comportamentale și emoționale pe termen scurt, mediu și lung. De asemenea, prin introducerea în viața copilului, încă de la naștere, a rutinei zilnice a lecturii părinţii creionează drumul învățării cu drag, de plăcere și devin parteneri, în viitor, ai educatorilor și invățătorilor copiilor lor. Totodată, există studii care demonstrează că cititul împreună, de la vârste mici, consolidează relația dintre părinte și copil, iar în familiile în care această rutină este practicată încă din primul an de viață, părinții sunt mai puțin duri, în relaționarea cu copiii.

Componentele programului multianual CITIM #delaînceput sunt structurate pe două direcții

  • comunicarea în comunitatea “Ce le citim copiilor” a unor teme lunare reprezentative pentru lectură, care să ofere copiilor seturi de valori, să îi facă dornici să caute cartea; recomandarea de carte pentru copii şi lectură în familie; conştientizarea părinţilor cu privire la rolul ilustratorului şi a ilustraţiilor, în cartea pentru copii, la cultivarea gustului pentru frumos şi promovarea beneficiilor emoționale, cognitive şi lingvistice ale poeziei.
  • pilotarea pentru anul 2021 a unui program de oferire, la naștere, a primei cărți a bebelușului alături de o broșură informativă dedicată părinților în cel puțin zece materntități din Transilvania pentru ca, din anul 2022, acest program să devină multianual să și fie extins treptat la nivel național.

Programul CITIM #delaînceput are, spre bucuria noastră, şi o lansare în aer liber.

Astfel, în 5 şi 6 iunie, între orele 10 şi 18, reprezentanţii Asociaţiei Versus şi Bianca Mereuţă, fondatorul grupului “Ce le citimcopiilor”, vă invită la lectură, în zona Casino-Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napoca. Bebeluşii care nu au împlinit, încă, un an de viaţă vor primi cadou cărţi, în limita a 100 de bucăţi pe zi, iar cei mărişori şi părinţii lor vor avea parte de un cadru relaxant, cu instalaţii special concepute pentru cititul de poezie şi cu poveşti interesante despre importanţa lecturii încă din primele zile de viaţă.

Donaţia de carte oferită de Editura Signatura vizează, pe lângă cei 200 de bebeluşi care vor veni în Parcul Central din Cluj, toţi copiii născuţi, în Cluj-Napoca, în luna iunie, la Clinica Ginecologie 1 şi la Maternitatea Regina Maria.

“Este un proiect pornit cu sprijinul părinţilor iubitori de carte, din comunitatea Ce le citim copiilor, pentru părinţii care, sperăm, vor ajunge să iubească cititul, alături de bebeluşii lor. Practic, programul CITIM #delaînceput se doreşte a fi un program de instruire a părinţilor. #delaînceput simbolizează naștere, noutate, start. În comunitatea naţională online, Ce le citimcopiilor, cea mai mare în domeniul îndrumării, promovării şi dăruirii de carte, din România, mi-am propus, de la început, instruirea, la un anumit nivel, a părinţilor, cu privire la lectură şi beneficiile ei. Acum, prin noul proiect al Asociaţiei Versus, CITIM #delaînceput, ne adresăm şi celor mai tineri părinţi, adică părinţilor de bebeluşi. Este o idee frumoasă și utilă ca fiecare copil, când se naşte să primească un cadou de nepreţuit, CARTEA. Până acum, în Cluj-Napoca, am donat carte în două maternităţi. Este important să le citim copiilor noștri şi să începem cât mai repede. De aceea am făcut deja primul pas. Toţi bebeluşii care se vor naşte în luna iunie la cele două maternităţi din Cluj, vor pleca acasă cu prima lor carte. Acest cadou poate fi posibil pentru fiecare nou născut din România, şi, cu drag de carte, încă din primele zile de viaţă ale viitorilor adulţi, putem creşte împreună o nouă ţară.” (Bianca Mereuţă, fondatorul Asociaţiei Versus şi a comunităţii Ce le citim copiilor)

La finalul proiectului pilot, membrii Asociaţiei Versus alături de cei din comunitatea Ce le citim copiilor vor realiza un Jurnal de lectură, accesibil gratuit, pentru cititul împreună cu cei mici, structurat pe teme, la care vor contribui cu informații de calitate #delaînceput. Jurnalul va fi ilustrat cu meșteșug, de artiști talentați şi va reprezenta un instrument util părinților, cu impact benefic pe termen scurt și lung, în familiile care îl vor utiliza.

<div itemscope itemtype="http://schema.org/VideoObject"><meta itemprop="uploadDate" content="2021-05-31EEST02:59:37+0300" /><meta itemprop="name" content=" CITIM #delaînceput, programul de lectură pentru bebeluşi, din 1 iunie" /><meta itemprop="description" content="" /><meta itemprop="thumbnailUrl" content="http://videocms.ringier.ro/uploads/2021-05/capture-11.JPG" /><meta itemprop="contentUrl" content="https://videocms.ringier.ro/tx_lsuvideo/citim-de-la-inceput-final-1-1-simplu-1-7.mp4" /><script id="video_insert_14306" src="https://videocms.ringier.ro/iframe/14306"></script></div>

Programul de lectură din primele zile de viaţă, CITIM #delaînceput, va continua şi se va extinde la nivel naţional începând cu anul 2022, iar impactul său va fi maximizat cu ajutorul sponsorilor.

#Citim#delaînceput #celecitimcopiilor #asociatiaversus

Pentru detalii: Bianca Mereuţă, telefon 0722136800

E-mail: [email protected]

Citește și următorul articol:(P) Descoperă avantajele consumului de vin cu ajutorul celor de la Totalwine.ro!

Latest news

Mancarica de pastai, cu ciolan afumat

Curățăm ceapa, usturoiul, ardeii și roșiile și le spălăm bine cu apă rece. Observație1: Dacă avem ciolan cu...

Tort cu zmeura si mascarpone

Am folosit un inel de tort reglabil, l-am fixat la 18 cm, am pus folie acetata pe marginea inelului....

Bouyoudi – mancare geceasca de rosii

Mai intai punem un vas cu apa la fiert. Oparim apoi rosiile timp de 2-3 minute si le decojim....

Coaste la cuptor

Se amesteca condimentele si se presara peste coaste ,masand usor.Se pun in...
- Advertisement -

Relația maestru – discipol în dezvoltarea personală – Emisiune Business Philosophy

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, care va avea loc miercuri, 7 iulie, de la ora 18:00, îi va avea ca invitați special pe Paul Georgescu, campion mondial la înot în ape înghețate, deținător a numeroase recorduri în ape libere și pe Anton Zamfir, poloist la Barcelona International Water Polo Academy, component al primei ștafete românești care a traversat Canalul Mânecii și participant la Finala OceanMan. Cei doi vor vorbi în cadrul emisiunii moderate de Romeo Chiriac despre acțiunile la care au participat împreună și despre relația maestru – discipol în dezvoltarea personală, informează Revista Sport Magazin. În august 2019, o ștafetă românească condusă din Paul Georgescu a reușit o premieră istorică pentru înotul în ape deschise românesc, traversarea înot a Canalului Mânecii. Ștafeta alcătuită din Ana Nanău (12 ani), Andreea Albu (13 ani), Alice Perjoiu (16 ani) si Anton Zamfir (16 ani) a traversat înot Canalul Mânecii după 10 ore și 25 de minute de efort. Paul Georgescu ..

4 Aspecte care recomandă Pikandy ca fiind alegerea ideală în materie de pizza

Dată fiind popularitatea pe care pizza a câștigat-o de-a lungul timpului, nu ar trebui să ne mire deloc faptul că astăzi există o mulțime de restaurante care o prepară și totodată care oferă și serviciul de livrare pizza. Prin urmare, atunci când îți vei dori să comanzi o pizza de pe internet, cel mai probabil numărul mare de opțiuni te va copleși fără dar sau poate. Și totuși, va trebui să iei într-un final o decizie, indiferent că vei avea sau nu garanția unei alegeri inspirate. De aceea, în acest articol îți vom oferi o recomandare ce te va ajuta să mergi la sigur. Mai exact, dacă locuiești în Bragadiru și ai nevoie de un serviciu de livrare pizza Bragadiru fără reproș, atunci ar trebui să alegi Pikandy! Iar în acest sens ți-am pregătit 4 aspecte care sigur te vor pune pe gânduri. Iată care sunt acestea: O mulțime de opțiuni disponibile Atunci când comanzi pizza online este foarte important să ai de unde alege. Iar asta deoarece fiecare membru al familiei va avea probabil propriil..

Must read

Mancarica de pastai, cu ciolan afumat

Curățăm ceapa, usturoiul, ardeii și roșiile și le spălăm...

Tort cu zmeura si mascarpone

Am folosit un inel de tort reglabil, l-am fixat...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

%d blogeri au apreciat: