Retete internationale (P) Zahărul în alimentația copiilor: cum să creăm un...

(P) Zahărul în alimentația copiilor: cum să creăm un echilibru

-

- Advertisment -

Rolul zahărului în meniul celor mici este unul complex și trebuie analizat cu atenție. Mulți copii sunt foarte încântați când trec pe lângă orice cofetarie din Bucuresti care oferă o largă paletă de dulciuri. Astfel, apar imediat discuții cu privire la ce pot mânca din respectivul loc.

Părinții, bunicii sau alte persoane care se ocupă de hrana copiilor sunt mereu în centrul dilemelor legate de produse cu zahăr. Să le cumpere copiilor ceea ce își doresc sau să îi refuze? Cheia este moderația.

Tort la comanda sau prăjituri dintr-o cofetarie Bucuresti? Da, dar cu moderație

Dacă cedăm și le achiziționăm imediat dulciuri în cantități mari, vom crea o obișnuință în acest sens. Putem apela la o bucată de ciocolată, o prăjitură sau un tort la comanda – din care să servim câte o felie, pentru a nu face excese.

Deseori, cei mari folosesc dulciurile pentru a-i convinge pe copii să facă anumite lucruri sau să-i țină ocupați pentru o perioadă. Astfel, se creează o condiționare psihologică ce poate duce la probleme, mai târziu în viață. De aceea trebuie să fim foarte atenți în ce context hrănim copiii cu dulciuri și să avem grijă să apelăm la produse cât mai bine făcute și mai sănătoase. O variantă este Magicake.ro, un atelier de dulciuri artizanale (laborator cofetarie) din Bucuresti, care produce deserturi delicioase: nenumărate feluri de tort la comanda, prăjituri personalizate, candy bar pentru evenimente.

Cât zahăr este ok pentru copii?

Asociația Cardiologică Americană informează că 25 de grame pe zi sunt suficiente pentru un copil de 2 ani. Sub 2 ani, copiii nu ar trebui să mănânce deloc zahăr.

Această măsură a fost luată din cauza cazurilor de obezitate. Ele au fost studiate și s-a constatat că există o legătură clară între consumul excesiv de zahăr și dezvoltarea acestor probleme. Ca să nu mai vorbim de diabet sau tensiune.

Sunt mai degrabă recomandate dulciurile de calitate, spre deosebire de produsele procesate, cum ar fi cereale sau băuturi acidulate. Nu au valoare nutritivă mare și nu aduc nimic bun.

Beneficiile consumului de zahăr

Ca atare, dulciurile trebuie savurate de copii cu moderație. Asta este clar. Totuși, medicii recomandă să nu scoatem complet zahărul din regimul alimentar. Beneficiile acestuia sunt dovedite, în special pentru creier.

„Zahărul poate avea locul său în meniul copiilor, atât timp cât nu exagerăm. Și nu zilnic. Porții raționale, dar mai rare', spune medicul Svetlana Pomeranets. Astfel, copiii se vor bucura mai mult de o prăjitură sau un tort la comanda din cofetarie – Bucuresti e un oraș plin de soluții pentru dulciuri premium. Dacă vor mânca în fiecare zi ceva dulce, nu vor mai aprecia atât de mult un preparat cu zahăr. Va deveni o obișnuință și va duce la dependența de dulciuri, dacă e servit zilnic.

„Mâncatul aduce bucurie, dar acea bucurie trebuie concentrată către procesul de a ne hrăni și a ne potoli foamea. Copiii nu-și pot alege o dietă echilibrată, dar adulții pot face asta pentru ei', spune doctorul Edward Gaydos.

În loc să răsplătim acțiunile copiilor noștri cu dulciuri, putem apela la alte metode. Stickere, lego, cărți de povești, desene.

Cum îi afectează pe copii regimul părinților

Și regimul alimentar al părinților sau persoanelor cu care locuiesc copiii contează. Ei urmăresc atenți ce se întâmplă în familie și deseori copiază ceea ce văd. Asta nu este întotdeauna bine, așa că trebuie să fim conștienți de exemplele pe care le dăm celor mici. Ce și cum mâncăm contează. Dacă ne vor vedea mâncând o ciocolată întreagă dintr-o lovitură sau mergând la cofetarie – Bucuresti și cumpărând zece prăjituri în loc de două, ei vor urma exemplele date de noi.

Mulți părinți sunt convinși că hiperactivitatea copiilor lor vine de la consumul de zahăr. Dar studiile recente arată că acesta este mai mult un mit. Noțiunea a devenit populară în 1973. Medicul Benjamin Feingold a sfătuit părinții să renunțe la salicilați, coloranți și arome artificiale, pentru a trata hiperactivitatea. Indicațiile nu se refereau la a scoate complet din regim zahărul, dar interpretările au explodat.

În perioada recentă, studiile au arătat că zahărul nu afectează totuși comportamentul copiilor. Autorii au explicat însă că pot fi și excepții. S-a descoperit că există și un factor psihologic. Atunci când se așteaptă ca dulciurile să le dea mai multă energie copiilor lor, părinții se vor autoconvinge de asta. Li se va părea că cei mici sunt mai agitați tocmai pentru că știu că au mâncat ceva dulce. De fapt, ei se comportă cum ar fi făcut-o și dacă nu ar fi consumat zahăr.

Eliminarea completă a zahărului din alimentație nu este o soluție recomandată de specialiști, iar dacă cei mici sunt într-adevăr foarte agitați e posibil să fie vorba de alte cauze, care trebuie investigate la medic.

Citește și următorul articol:Ce înseamnă un mic dejun sănătos, care te ajută să rămâi tânăr și suplu

Latest news

(P) Descoperă avantajele consumului de vin cu ajutorul celor de la Totalwine.ro!

De-a lungul secolelor, s-au preparat mii de băuturi alcoolice, fiind obținute prin diverse procedee sau din diverse ingrediente, precum...

Medicul Adrian Marinescu SE OPUNE vaccinării obligatorii: Ar putea avea efect de bumerang

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, se opune vaccinării obligatorii, teorie vehiculată din ce în ce...

Oamenii de știință din Israel insistă cu ivermectina: tratamentul Covid-19 ar putea costa sub 1 dolar / zi (STUDIU)

Oamenii de știință din Israel susțin că tratarea Covid-19 ar putea costa sub 1 dolar / zi. Un studiu...

Joe Biden vorbește despre o problemă de care se lovește și SRI în România

Președintele american Joe Biden a lansat recent o notă menită să consolideze eforturile de protejare a infrastructurii critice împotriva...
- Advertisement -

OFICIAL | 233 de cazuri noi de COVID-19 și 5 decese în ultimele 24 de ore

Până astăzi, 3 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.083.711 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

ULTIMĂ ORĂ Mega Image RETRAGE noi loturi de înghețată din cauza EXCESULUI de oxid de etilenă

Rețeaua comercială Mega Image retrage mai multe loturi de înghețată Milka și KitKat, din cauza utilizării peste limitele legale...

Must read

(P) Descoperă avantajele consumului de vin cu ajutorul celor de la Totalwine.ro!

De-a lungul secolelor, s-au preparat mii de băuturi alcoolice,...

Medicul Adrian Marinescu SE OPUNE vaccinării obligatorii: Ar putea avea efect de bumerang

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș,...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

%d blogeri au apreciat: