Prajitura Nicoleta

0
106

La multi ani, leoaica Nicoleta, ''surora'' noastra draga si iubita.
La multi ani tuturor sarbatoritilor de Sfantul Nicolae !

INGREDIENTE

  • Blat ( tava 24/32 cm )
  • 5 oua
  • 120 g zahar
  • 50 ml ulei
  • 60 ml lapte
  • 100 g faina
  • 25 g cacao
  • 5 g praf de copt
  • Crema 1
  • 100 g ciocolata neagra
  • 200 ml frisca lichida nendulcita
  • 2 foi gelatina
  • 150 g lapte condensat caramelo de la DeLatte
  • 200 ml frisca creme patiserie
  • Crema 2
  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 2 linguri lapte
  • 250 g mascarpone
  • 2 foi gelatina
  • 200 ml frisca creme patiserie
  • 18 piscoturi
  • 2 pliculete capuccino
  • 2 lingurite ness
  • decor confetii colorate si aschii de ciocolata

Portii: 35 Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Nicoleta:

Blat : Am mixat albusurile cu un praf de sare pana am obtinut o spuma tare, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana ce am obtinut o bezea ferma. galbenusurile le-am amestecat cu uleiul si laptele, apoi am adaugat faina, cacaoa si praful de copt, toate cernute. La final am incorporat albusurile cu miscari lente de jos in sus. Am tapetat tava cu hartie de copt si am turnat blatul in tava, am dat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade, am setat functia pentru coacerea prajiturilor si am lasat 26 min, apoi am scos tava din cuptor si am lasat blatul sa se raceasca. Dupa ce blatul s-a racit m-am apucat de creme.

Crema 1 : Intr-un castron de inox am rupt ciocolata bucatele am adaugat frisca lichida si am pus pe baie de abur sa se topeasca. Foile de gelatina le-am pus la hidratat in apa rece. Dupa ce ciocolata s-a topit am obogenizat bine, am luat de pe foc castronul si am lasat 2-3 min sa se tempereze, apoi am incorporat foile de gelatina stoarse bine de apa. Am mixat cca 5 min, apoi tot amestecul l-am turnat peste laptele condensat si am mixat inca 10 min. Am bagat castronul la frigider pentru 20 min. Cat a stat castronul cu crema la frigider am batut bine 200 ml frisca creme patiserie. Am scos castronul de la frigider si am inceput sa mixez pana am obtinut o crema consistenta, crema ce am amestecat-o cu frisca.

Asamblare prima parte : Am imbracat tava in care am copt blatul cu folie alimentara, am asezat blatul racit si apoi am intins peste crema 1. Am amestecat plicurile d ecappuccino cu ness-ul si am diluat cu apa, apoi am inmuiat piscoturile si le-am asezat peste crema 1, dupa care m-am apucat sa fac crema 2.

Crema 2 : Galbenusurile cu laptele si zaharul le-am pus pe baie de abur, am amestecat continuu pana au inceput sa se ingroase. Foile de gelatina le-am hidratat cu apa rece, apoi le-am stors bine si le-am pus in crema de galbenusuri dupa ce am lasat-o sa se tempereze 3-4 minute. Separat am batut 200 ml frisca creme patisserie. Dupa ce crema de galbenusuri s-a temperat am amestecat-o cu mascarponele, nu va speriati daca este mai lichid amestecul pentru ca este inca caldut si asa caldut il incorporam in frisca batuta spuma tare. Dupa ce am omogenizat totul intindem crema 2 peste piscoturi, nivelam frumos si decaoram cu confetii colorate si aschii de ciocolata, dam tava la frigider pana a doua zi. A doua zi portionam cu ajutorul unui cutit cu lama lata trecut prin apa fierbinte. La multi ani !