Mucenicii moldoveneşti sunt un desert pur şi simplu delicios!
Pufoşi, însiropaţi şi aromaţi, aceşti mucenici cuceresc pe oricine, de la cei mai mari la cei mai mici.
Pentru că suntem în Postul Paştelui, ne-am gândit că ar prinde bine o reţetă de mucenici de post, fără ouă, unt şi fără lapte.
Da, se poate! Iar diferenţa de gust faţă de mucenicii clasici nici că va fi sezizată.
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie şi cum se prepară aceşti mucenici moldoveneşti de post delicioşi!
Ingrediente mucenici moldoveneşti de post (40 de mucenici)
Pentru aluat:
- 900 de grame de făină
- 600 de mililtri de apă
- 200 de mililtri de ulei
- 200 de grame de zahăr pudră
- un praf de sare
- un pliculeţ de zahăr vanilat
- coajă de lămâie
- 50 de grame de drojdie proaspată
Pentru uns:
- 100 de mililtri de miere
- 100 de grame de nucă
- ulei pentru blatul de lucru
Mod de preparare mucenici moldoveneşti de post
- Se amestecă apa călduţă cu drojdia şi cu o lingura de zahăr.
- După 5 minute se adaugă şi restul de zahăr, uleiul şi jumătate din făină, sarea, vanilia şi coaja de lămâie.
- Se amestecă aluatul cu ajutorul unui mixer, apoi se adaugă treptat restul de faină.
- Se frământă pană se obţine un aluat compact.
- Se lasă o oră la dospit.
- Aluatul dospit se răstoarnă pe blatul de lucru uns cu ulei şi se împarte în 4 porţii egale. Fiecare portie astfel obţinută se împarte în 10.
- Din fiecare bucăţică se face câte o baghetă 20-25 cm.
- Fiecare bastonas de aluat se răsuceşte pe blatul de lucru.
- Capetele fiecărui baston răsucit se modelează în formă de melc.
- Mucenicii se aşază pe hârtie de copt, în tavă.
- Mucenicii moldoveneşti de post se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 10 minute. După cele 10 minute se acoperă cu o hârtie de copt şi se reduce temperatura la 160 de grade Celsius şi se mai coc 5 minute.
- Mucenicii moldoveneşti de post se pensulează cu mierea topită în prealabil. Dacă vreţi muceniţi mai însiropaţi, pregătiţi un sirop din 100 de grame de zahar, 50 de mililitri de apă şi un plic cu zahăr vanilat. Nuca se presară imediat, până nu se usucă mierea sau siropul.