Supă de roșii, cu morcovi și găluște de făină

0
94

Pentru acest final de săptămână și de an am făcut o supă de roșii (în fapt din suc de roșii, pentru ca prepararea să fie mai rapidă), cu găluște din făină, care merită făcute din când în când, pentru că au un gust și o textură diferite de acelea din gris și pentru că sunt foarte bune. Roșiile, morcovii și sucul de roșii, în cantități mari dau, de asemenea, un gust special acestei supe.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.

INGREDIENTE

  • 4 morcovi mari
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină
  • 2-3 roșii
  • 1/2 ardei gras verde
  • 1/2 ardei capia
  • 2 cepe mici
  • 4 căței de usturoi
  • ulei de floarea soarelui pentru călit legumele
  • 1 litru de suc de roșii
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • Pentru găluște:
  • 3 ouă
  • 9 linguri de făină
  • sare

Portii: 8 Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Supă de roșii, cu morcovi și găluște de făină:

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală și se dau pe răzătoarea fină, după care se pun la fiert, cu 3 litri de apă. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă.

Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.

Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie foarte fin și se călesc cu ceapa și usturoiul.

Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaie, la călit, peste celelalte legume. Când roșiile se înmoaie și scade lichidul, se adaugă 100 ml de apă și se lasă la foc mic, să se pătrundă, iar după 5-6 minute se adaugă în oala de supă.

Se pregătește compoziția pentru gălușie, din ouă, făină albă și sare. Se amestecă bine, să nu rămână cocoloașe și când este gata, se formează găluște, mai mici decât cele obișnuite, din gris, care se lasă să alunece într-o oală cu apă clocotită cu sare, dar la foc foarte mic. După ce s-au format toate găluștele, se fierb, la foc mediu, cam 5 minute.

Între timp se toarnă sucul de roșii în oala de supă.

Se aleg, se spală și se toacă frunzele de pătrunjel.

Când găluștele au fiert, se strecoară de apă printr-o strecurătoare deasă și se adaugă în oala de supă. Focul de la oala de supă trebuie să fie mic. Se mai lasă supa la fiert încă 2-3 minute, se condimentează cu sare, piper și cimbru, după care se oprește flacăra de la aragaz, se adaugă pătrunjelul tocat, se pune capacul și supa poate fi servită după ce se ”odihnește” timp de 10-15 minute.