Tânără cu uter didelf, două naşteri într-o singură lună

0
172

FOTO: 123rf.com

Să ai grijă de un nou-născut este destul de dificil. Dar cum ar fi ca, la câteva săptămâni după prima naştere să ajungi din nou la spital şi să aduci pe lume…gemeni?! Acesta este cazul unei mame de 20 de ani.

Arifa Sultana, care locuieşte în Bangladesh, la sfârşitul lunii februarie a adus pe lume un băieţel perfect sănătos. După 26 de zile de la prima naştere, proaspăta mămică a ajuns de urgenţă la spiral pentru a naşte gemeni, o fetiţă şi un băieţel.

Cum este posibil?

Arifa Sultana are uter dublu, condiţie congenitală cunoscută şi ca uter didelf. Potrivit Clinicii Mayo, uterul dublu apare în timpul dezvoltării fătului, atunci când două tuburi care se presupune că trebuie să formeze un singur uter devin două struturi separate. Primul copil şi gemenii au fost concepuţi la o lună distanţă, iar mai târziu s-au dezvoltat în două pântece separate.

Uterul didelf, în mod normal, nu prezintă simptome deşi este asociat cu avortul şi naşterea prematură. Această afecţiune poate fi depistată cu ajutorul ultrasunetelor, pe care Sultana nu le-a făcut decât după ce a născut gemenii. Cazurile sunt extrem de rare, iar medicii din Florida spun că ”sunt şanse mai mari ca oamenii să câştige la loterie decât să aibă această afecţiune”.

O femeie care are această afecţiune poate trăi perfect normal, fără ca măcar să ştie de ea, chiar dacă deja are copii. În unele cazuri, o femeie nu va avea doar uter dublu, ci şi vagin dublu, ceea ce înseamnă că perioada menstruală va avea loc de două ori în aceeaşi lună.

În cazul tinerei de 20 de ani, Sultana a ajuns la spital fără complicaţii, ci doar spundânu-le medicilor că se confruntă cu dureri abdominale. În urma consultaţiei s-a făcut o operaţie de cezariană pentru a aduce pe lume gemenii. Atât proaspăta mămică, cât şi cei trei copii sunt perfect sănătoşi.