Tort Castel

0
123

Anul acesta fetita a cerut sa ii fac un tort Castel…a fost o provocare zic eu, deoarece nu stiam cum sa-i dau aspectul dorit, dar eu zic ca m-am descurcat…atata timp cat a fost foarte fericita si mai ales cat s-a laudat… pentru mine a fost mai mult ca suficient! 😡
Combinatia dintre creme a fost pe placul tuturor si ma bucur ca s-a terminat foarte, foarte repede! 😡
A meritat efortul!

INGREDIENTE

  • Pentru blaturi (tava mare de aragaz 27-36cm):
  • Blat galben:
  • 4 oua mari sau 5 oua mici
  • putina sare
  • 120 g zahar
  • 120 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Blat maro:
  • 4 oua mari sau 5 oua mici
  • putina sare
  • 120 g zahar
  • 100 g faina
  • 20g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Blat roz:
  • 4 oua mari sau 5 oua mici
  • putina sare
  • 120 g zahar
  • 120 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie si rom
  • putin colorant rosu gel
  • Pentru sirop:
  • 300ml apa
  • zahar dupa gust
  • vanilie esenta
  • Pentru jeleul de fructe de padure:
  • 300g piure fructe de padure indulcit
  • 2 linguri amidon + 2 linguri apa rece
  • !!! Piureul de fructe l-am obtinut dintr-un kilogram de fructe de padure congelate pe care le-am pus intr-un ibric pe aragaz dupa decongelare, impreuna cu 250g zahar. Am lasat pe foc atat cat sa se topeasca zaharul si pe urma le-am dat printr-o sita pentru a scapa de seminte.
  • Piureul rezultat l-am lasat sa ajunga la temperatura camerei si l-am transferat in pugunte a cate 300g. (3 pungute), apoi dam la congelator pentru atunci cand avem nevoie… 😉 !!!
  • Pentru mousse de fructe de padure:
  • 300g piure de fructe de padure
  • 4 foi gelatina
  • 100g ciocolata alba
  • 100g iaurt
  • 300ml smantana pentru frisca + 2 lingurite zahar pudra
  • Pentru mousse-ul de oreo:
  • 2 galbenusuri
  • 120ml lapte
  • 100g ciocolata alba
  • esenta de vanilie
  • 4 foi gelatina
  • 300ml smantana pentru frisca + 2 lingurite zahar pudra
  • 8 biscuiti oreo sfaramati bine, bine
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 200g ciocolata cu lapte
  • 100g ciocolata neagra
  • 100g smantana 15% grasime
  • 100g unt la temperatura camerei
  • 200ml smantana pentru frisca + 1 lingura zahar pudra
  • Pentru ornat:
  • cornete de inghetata
  • biscuiti rotunzi
  • bombonele
  • ciocolata alba pentru scris
  • alte ornamente pentru castel

Portii: 20 Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Castel:

Pentru blatul galben:
Separam albusurile de galbenus.
Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, apoi adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana omogenizam bine totul.
Adaugam faina cu praful de copt cernute, omogenizam bine, iar la final adaugam esenta de vanilie.
Turnam compozitia rezultata intr-o tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt pentru 15 minute sau facem testul cu scobitoarea.
Scoatem tava din cuptor, tranferam blatul pe un gratar si lasam sa se raceasca. Tava o vom folosi la urmatoarele 2 blaturi, fiind fierbinte am trecut-o sub jetul de apa rece, apoi am tapetat-o cu hartie de copt.
Pentru blatul maro:
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, adaugam zaharul, mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
Oprim mixerul si in aluat adaugam esenta rom, mai mixam putin, iar cu ajutorul unei site, punem faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn, pana incorporam faina de celelalte ingrediente.
Dupa ce am terminat aluatul, il turnam intr-o tava mare de aragaz, tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 15 minute sau cel mai sigur facem testul cu scobitoarea.
Cand este gata il scoatem cu ajutorul hartiei de copt pe un gratar mare si-l lasam sa se raceasca.

Tava o vom folosi la celalalt blat!!!
Pentru blatul roz:
Separam albusurile de galbenus.
Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, apoi adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana omogenizam bine totul.
Adaugam faina cu praful de copt cernute, omogenizam bine, iar la final adaugam putin colorant rosu pentru o iesi o tenta de roz, amestecam si turnam compozitia rezultata intr-o tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt pentru 15 minute sau facem testul cu scobitoarea.

Pentru jeleul de fructe de padure:
Inalzim piureul de fructe, iar peste adaugam amidonul pe care l-am dizolvat in apa rece, amestecam bine pana se ingroasa si lasam sa se raceasca.

Pentru sirop:
Incalzim apa cu zaharul atat cat sa se topeasca tot zaharul, stingem focul si adaugam esenta de vanilie in functie de cat de aromat vreti sa fie siropul.
Pentru mousse-ul de fructe de padure:
Punem gelatina la hidratat in multa apa rece. Incalzim piureul de fructe, in el adaugam ciocoata alba topita si gelatina scursa bine de apa, dam deoaprte, lasam sa se racoreasca putin si adaugam iaurtul, amestecam si lasam pana ajunge la temperatura camerei.
Separat mixam frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi adaugam compozitia racita si omogenizam bine totul cu o spatula cu miscari de jos in sus pentru a obtine un mousse aerat si spumos.

Inainte de a ne ocupa de celalalt mousse incepem montarea.
Intr-o tava mare ( ca cea de aragaz) am folosit pereti facuti dintr-o tabla subtire (sotul s-a ocupat de asta), daca nu aveti puteti folosi carton pe care il lipiti cu scoci.
Asezam prima data blatul galben, insiropam, apoi ungem blatul cu jeleul de fructe de padure, iar peste turnam mousse-ul de fructe de padure, intindem bine si dam tava la frigider pana se intareste crema.
Pentru mousse-ul de oreo:
Punem gelatina la hidratat in multa apa rece.
Intr-un ibric incalzim laptele impreuna cu vanilia pana ajunge la puncul de fierbere, apoi turnam in fir subtire peste galbenusuri (intr-un bol) si amestecam energic.
Rasturnam din nou laptele in ibric si punem din nou pe foc, amestecand continuu pana ce compozitia se umfla. Dam deoparte si adaugam ciocolata alba topita si cand se mai racoreste
putin adugam si gelatina stoarsa bine de apa. Lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Separat mixam frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi adaugam compozitia racita impreuna cu biscuitii oreo sfaramati si omogenizam bine totul cu o spatula cu miscari de jos
in sus pentru a obtine un mousse aerat si spumos.

Scoatem tava de frigider si asezam cea de a doua foaie (blatul maro) il insiropam bine si peste punem mousse-ul de oreo. Dam din nou la frigider pentru 10 minute, apoi punem si blatul ramas pe care il insiropam, deasemenea. Invelim totul cu folie de plastic si lasam tortul la frigider pana a doua zi.

Pentru crema de ciocolata:
Ciocolata o rupem in bucatele si o topim la bain-marie. Dam deoparte si adaugam smantana, apoi lasam sa se raceasca.
Mixam untul spuma, apoi turnam ciocolata topita si racita si omogenizam.
Frisca lichida o mixam cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi adaugam crema de ciocolata. Mixam din nou pana la omogenizare.
Cu aceasta crema ungem tortul;

Scoatem tortul de la frigider, indepartam cu grija peretii detasabili ( ne ajutam de un cutit), iar colturile le decupam de marimea biscuitilor, asta pentru a forma stalpii castelului.
Invelim tortul in crema de ciocolata, si biscuitii deasemenea, nivelam bine si ornam dupa imaginatia fiecaruia.
Eu am folosit cornete de inghetata pe care le-am uns cu putina frisca lichida si trecute prin bombonele, le-am intors invers peste biscuiti si am format turnurile castelului.

De jur-imprejur am asezat betisoare umplute cu ciocolata, am asezat un alt cornet peste tort trecut prin zahar roz si am facut stegulete de mana (colorate cu carioci si lipite cu lipici, pe scobitori) 😀
Am folosit diverse ornamente (flori din hartie, acadele colorate si o mica printesa Sofia).
Cam asa am aranjat tortul castel…bineinteles, voi il puteti aranja dupa bunul plac!

Sper sa va fie de ajutor!
A fost super delicios si foarte apreciat!!!