Retete internationale Proaspata de porc-reteta cu nr.1300

Proaspata de porc-reteta cu nr.1300

-

- Advertisment -

Pentru ca am ajuns la reteta cu numarul 1300 ,m-am gandit a va omenesc ca lumea , gospodareste . La taiera porcului pe la noi se face ,, Proaspata "-o tocana simpla de carne proaspata . Ma iertati eu nu am auzit pana acum ,, mai mare"" de pomana porcului si asta in alte locuri .. Cand eram copii taiera porcului era mare eveniment . Cat se injunghia porcul copilasii erau tinuti in casa si ,, celuiti"' [ pacaliti ] sa nu iasa afara ca sa vada sangele , sa fie speriati. Dupa asta se parlea porcul la foc de paie . Acesta se numea ,, Bobotaie "[https://dexonline.ro/intrare/bobotaie/6263].Ce minunatie valvataia cea mare !!! Copii erau primii ce capatau o bucata de ureche , soric sau codita . Rude sau vecini veneau si ajutau , dar nu multi sa se calce in picioare . Veselia era mare , udata cu o oiaga [sticla ] cu palinca . Nu se zgarceau nici gospodinele , scoteau visinata sau afinata din ascunzatoare . Se faceu pachete cu proaspata [ carne , carnat . cartabos ] si se trimiteau la neamuri si vecini . Acestia oameni cu bun simt iti inapoiau proaspata cand taiau porcul . Asa incat toata lumea avea tot timpul carne proaspata in timpul iernii . Gospodinele cat ,, imparteau "' carne care-i pentru carnat , care pentru saramura , care pentru afumat , taiau bucati mici de de carne care le si aruncau in ,, labosh''[ cratita ]. Bucatile trebuie sa aiba si grasime ca sa fie suculent a tocana . Masa se lua de obicei la sfarsitu lucrului cand se intra in casa . Caldura si cate un pahar cu vin molesea lucratorii molesiti si obositi .De pe fundul cratitei se incingea un miez de mamaliga si se arunca si la caine afara , care posibil deja era satul . Toata lumea era multumita si vesela . Asa am invatat sa fac ,,proaspata "' de la bunicile si mama mea .

INGREDIENTE

  • Carne de porc cu putina grasime [1.5 kg]
  • Carnat proaspat preparat [1 kg]
  • piper
  • sare
  • apa
  • usturoi -optional

Portii: 4 Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Proaspata de porc-reteta cu nr.1300:

  1. Eu am ales bucati de carne mai macra , pentru mofturosi tinerei :d .Am mai pus si cateva bucati de grasime sa dau suculenta tocanei .
  2. Folositi o cratita cu pereti grosi -Pe vremuri foloseam una de fonta , acum avem non-adernte .
  3. Carne se pune in cratita si se lasa la foc mic sa se rumeneasca pe toate partile . Sarati . Piparati usor .
  4. Cand carnea este rumena si a eliberat grasime se pun bucatile de carnati si se rumenesc si acestea .
  5. Nu taieti carnatul bucati , lasati firul cat de mare , Se va imprastia fiind proaspat preparat . Veti portiona la sfarsitul prepararii .
  6. Puneti apa cat sa acpere si uncapac . Lasati sa fiarba la foc mic 15 minute .
  7. Ridicati capacul si se lasa sa scada pana incepe sa sfaraie carnea .
  8. Eu nu am mai pus usturoi pentru ca carnatul continea suficient .
  9. Daca nu puneti carnat puteti pune usturoiul .
  10. Sunt zone in care se pune ceapa .
  11. ,,Proaspata "' se serveste fierbinte langa o mamaliguta aburinda .
  12. Mie imi place mamaliguta frecata , mai vartoasa .
  13. Muraturile sunt obligatorii alaturi , la fel si un pahar de palinca sau vin , care -cum pofteste .
  14. Gospodina sa spuna mersi daca-i mai ramane ceva.Doar ea mai cushtiuleshte[gusta ] cate un picut cat face mancarea .[ abia am mai salvat ceva pentru poza finala .
  15. Cand puneti masa asterneti un tindeu [prosop ] curat pe masa ,. Sa-i cada bine omului de mancare .Da'" si fata de masa veche de la buna [bunica] II buna . In imagine fata de masa de la bunica sotului [cusuta in 1938)
  16. Puneti laboshu" pe masa , mamaliga , castravetii murati , oiaga cu palinca si lasati sa se serveasca fiecare cat i-a placea.

Apoi , sa va shie de bine !!!

Articolul precedentCrispy de pui la cuptor
Articolul următorSarah Bernard

Latest news

„Alături de copiii din Ucraina”. Dasha a fugit din calea bombelor rusești, iar în România a primit, de ziua ei, cel mai frumos dar:...

Nu știe niciun cuvânt în românește, însă fetița ce are prinse în părul șaten un pampon și o coroană...

Un șofer de ambulanță a plecat beat în misiune: ‘Ia-mi maşina, ia ce vrei tu! Toţi aveţi o mamă!’ / VIDEO

Scene revoltătoare la Constanța, unde un șofer de pe o ambulanță a fost prins de către polițiști în timp...

Autorizația pentru vaccinul AstraZeneca a fost retrasă de Comisia Europeană, cu aplicare din 7 mai / DOCUMENT

Comisia Europeană a retras, la cererea gigantului farmaceutic AstraZeneca, autorizația de comercializare în statele membre a vaccinului dezvoltat de...

‘A fost un moment de mare cumpănă! Nu aveam cum să dau înapoi’

Atunci când îți dorești ceva cu adevărat, nimic nu îți poate sta în cale. Cauți soluții, te informezi și...
- Advertisement -

O femeie a murit după o endoscopie, poliţiştii fac cercetări pentru malpraxis și ucidere din culpă

Femeia care se afla în stare gravă după ce, la începutul lunii aprilie, a suferit o intervenţie de endoscopie...

O zi din viața unui manager de spital privat de recuperare medicală

O zi din viața ei, fie că e Paște sau o zi oarecare, dintr-o săptămână oarecare, e ca o...

Must read

- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

%d blogeri au apreciat: