Pentru ca am ajuns la reteta cu numarul 1300 ,m-am gandit a va omenesc ca lumea , gospodareste . La taiera porcului pe la noi se face ,, Proaspata "-o tocana simpla de carne proaspata . Ma iertati eu nu am auzit pana acum ,, mai mare"" de pomana porcului si asta in alte locuri .. Cand eram copii taiera porcului era mare eveniment . Cat se injunghia porcul copilasii erau tinuti in casa si ,, celuiti"' [ pacaliti ] sa nu iasa afara ca sa vada sangele , sa fie speriati. Dupa asta se parlea porcul la foc de paie . Acesta se numea ,, Bobotaie "[https://dexonline.ro/intrare/bobotaie/6263].Ce minunatie valvataia cea mare !!! Copii erau primii ce capatau o bucata de ureche , soric sau codita . Rude sau vecini veneau si ajutau , dar nu multi sa se calce in picioare . Veselia era mare , udata cu o oiaga [sticla ] cu palinca . Nu se zgarceau nici gospodinele , scoteau visinata sau afinata din ascunzatoare . Se faceu pachete cu proaspata [ carne , carnat . cartabos ] si se trimiteau la neamuri si vecini . Acestia oameni cu bun simt iti inapoiau proaspata cand taiau porcul . Asa incat toata lumea avea tot timpul carne proaspata in timpul iernii . Gospodinele cat ,, imparteau "' carne care-i pentru carnat , care pentru saramura , care pentru afumat , taiau bucati mici de de carne care le si aruncau in ,, labosh''[ cratita ]. Bucatile trebuie sa aiba si grasime ca sa fie suculent a tocana . Masa se lua de obicei la sfarsitu lucrului cand se intra in casa . Caldura si cate un pahar cu vin molesea lucratorii molesiti si obositi .De pe fundul cratitei se incingea un miez de mamaliga si se arunca si la caine afara , care posibil deja era satul . Toata lumea era multumita si vesela . Asa am invatat sa fac ,,proaspata "' de la bunicile si mama mea .
INGREDIENTE
- Carne de porc cu putina grasime [1.5 kg]
- Carnat proaspat preparat [1 kg]
- piper
- sare
- apa
- usturoi -optional
Portii: 4 Timp de preparare: sub 90 minute
MOD DE PREPARARE RETETA Proaspata de porc-reteta cu nr.1300:
- Eu am ales bucati de carne mai macra , pentru mofturosi tinerei :d .Am mai pus si cateva bucati de grasime sa dau suculenta tocanei .
- Folositi o cratita cu pereti grosi -Pe vremuri foloseam una de fonta , acum avem non-adernte .
- Carne se pune in cratita si se lasa la foc mic sa se rumeneasca pe toate partile . Sarati . Piparati usor .
- Cand carnea este rumena si a eliberat grasime se pun bucatile de carnati si se rumenesc si acestea .
- Nu taieti carnatul bucati , lasati firul cat de mare , Se va imprastia fiind proaspat preparat . Veti portiona la sfarsitul prepararii .
- Puneti apa cat sa acpere si uncapac . Lasati sa fiarba la foc mic 15 minute .
- Ridicati capacul si se lasa sa scada pana incepe sa sfaraie carnea .
- Eu nu am mai pus usturoi pentru ca carnatul continea suficient .
- Daca nu puneti carnat puteti pune usturoiul .
- Sunt zone in care se pune ceapa .
- ,,Proaspata "' se serveste fierbinte langa o mamaliguta aburinda .
- Mie imi place mamaliguta frecata , mai vartoasa .
- Muraturile sunt obligatorii alaturi , la fel si un pahar de palinca sau vin , care -cum pofteste .
- Gospodina sa spuna mersi daca-i mai ramane ceva.Doar ea mai cushtiuleshte[gusta ] cate un picut cat face mancarea .[ abia am mai salvat ceva pentru poza finala .
- Cand puneti masa asterneti un tindeu [prosop ] curat pe masa ,. Sa-i cada bine omului de mancare .Da'" si fata de masa veche de la buna [bunica] II buna . In imagine fata de masa de la bunica sotului [cusuta in 1938)
- Puneti laboshu" pe masa , mamaliga , castravetii murati , oiaga cu palinca si lasati sa se serveasca fiecare cat i-a placea.
Apoi , sa va shie de bine !!!