Sanatate Vitamina D, esenţială pentru imunitate pe durata pandemiei de...

Vitamina D, esenţială pentru imunitate pe durata pandemiei de coronavirus

-

- Advertisment -

Vitamina D ne ridică moralul, dar ne întăreşte şi imunitatea, ferindu-ne de viroze şi alte infecţii respiratorii. Însă nivelul acestei vitamine poate fi redus ca urmare a izolării la domiciliu din cauza pandemiei de coronavirus, având în vedere că organismul o sintetizează cel mai bine din razele soarelui, pe care le vedem mult mai rar decât eram obişnuiţi. Dacă locuieşti la casă şi ai o curte, te poţi considera norocos, pentru că te poţi scălda în razele soarelui cât şi când doreşti.

Problema apare atunci când locuieşti la bloc, unde e foarte posibil să te vadă soarele doar când ieşi pe fugă la cumpărături sau când faci puţină mişcare în jurul clădirii. Iar asta duce, inevitabil, la o producţie insuficientă de vitamina D, mai ales dacă nu ai şi o alimentaţie corespunzătoare.

De ce este importantă vitamina D pentru imunitate, dar nu numai

Vitamina D este importantă pentru absorbţia calciului din alimente, ajută la dezvoltarea oaselor şi joacă un rol esenţial în buna funcţionare a sistemului imunitar. De asemenea, vitamina D în cantităţi insuficiente poate creşte riscul de rahitism, astm, BPOC, tuberculoză, depresie, diverse forme de cancer, boli de inimă şi obezitate.

Având în vedere efectele antiiflamatoare şi imunomodulatoare ale vitaminei D, cercetătorii se întreabă, pe bună dreptate, dacă nu cumva lipsa acestei vitamine în organism poate creşte susceptibilitatea de contractare a virusurilor, cum este şi cazul noului coronavirus, precum şi de apariţie a complicaţiilor respiratorii.

Chiar dacă nu există la acest moment studii care să afirme cu certitudine legătura dintre COVID-19 şi vitamina D, sunt teorii care susţin că acest nutrient ar putea fi benefic în lupta cu acest nou coronavirus care ne-a dat lumea peste cap.

Ce poţi face pentru a avea un aport corect de vitamina D, în condiţiile izolării la domiciliu şi ale timpului redus petrecut în natură? Destul de simplu! Compensezi cu alimente bogate în vitamina D, iei suplimente şi profiţi de timpul scurt petrecut în aer liber pentru a atrage cât mai mult soare!

Alimente bogate în vitamina D

Cele mai indicate alimente pentru refacerea stocurilor de vitamina D sunt somonul, tonul, macroul, laptele, cerealele fortificate, ciupercile şi ouăle. Trebuie să ţii cont însă că vitamina D din surse alimentare este mai dificil de absorbit în organism decât cea sintetizată în urma expunerii la soare, aşa că deseori nu este suficient să mănânci corect şi este necesar să apelezi la…

Suplimente cu vitamina D3

Acestea sunt recomandate atât adulţilor, cât şi copiilor cu vârsta peste un an, în special primăvara şi iarna, dar şi în această perioadă de pandemie, deoarece nu mai ieşim atât de des din casă. Trebuie să citeşti cu atenţie eticheta şi să respecţi întocmai doza de administrare. Dacă ai cea mai mică îngrijorare, sună medicul de familie şi cere-i sfatul!

Profită din plin de timpul scurt petrecut la soare

Cea mai simplă şi ieftină (chiar gratis) metodă de asimilare a vitaminei D constă în expunerea la soare, cel puţin 15 minute pe zi. Având în vedere măsurile de restricţie cauzate de pandemie, trebuie să ne limităm la relaxare, alergare sau mers cu bicicleta în apropierea locuinţei, dar asta nu înseamnă că nu putem profita de razele calde ale soarelui primăvăratic. Este de preferat să ieşi din casă între orele 11-15 şi să porţi tricouri cu mânecă scurtă şi pantaloni scurţi, pentru ca soarele să îţi atingă din abundenţă porţiuni cât mai mari de piele.

Latest news

(P) Descoperă avantajele consumului de vin cu ajutorul celor de la Totalwine.ro!

De-a lungul secolelor, s-au preparat mii de băuturi alcoolice, fiind obținute prin diverse procedee sau din diverse ingrediente, precum...

Medicul Adrian Marinescu SE OPUNE vaccinării obligatorii: Ar putea avea efect de bumerang

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, se opune vaccinării obligatorii, teorie vehiculată din ce în ce...

Oamenii de știință din Israel insistă cu ivermectina: tratamentul Covid-19 ar putea costa sub 1 dolar / zi (STUDIU)

Oamenii de știință din Israel susțin că tratarea Covid-19 ar putea costa sub 1 dolar / zi. Un studiu...

Joe Biden vorbește despre o problemă de care se lovește și SRI în România

Președintele american Joe Biden a lansat recent o notă menită să consolideze eforturile de protejare a infrastructurii critice împotriva...
- Advertisement -

OFICIAL | 233 de cazuri noi de COVID-19 și 5 decese în ultimele 24 de ore

Până astăzi, 3 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.083.711 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

ULTIMĂ ORĂ Mega Image RETRAGE noi loturi de înghețată din cauza EXCESULUI de oxid de etilenă

Rețeaua comercială Mega Image retrage mai multe loturi de înghețată Milka și KitKat, din cauza utilizării peste limitele legale...

Must read

(P) Descoperă avantajele consumului de vin cu ajutorul celor de la Totalwine.ro!

De-a lungul secolelor, s-au preparat mii de băuturi alcoolice,...

Medicul Adrian Marinescu SE OPUNE vaccinării obligatorii: Ar putea avea efect de bumerang

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș,...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

%d blogeri au apreciat: